Llibertat / Linx ibèric

 

Llibertat: facultat natural que té l’ésser humà d’obrar d’una manera o una altra, i de no obrar, per la qual cosa és responsable dels seus actes.

Linx ibèric: felí més amenaçat del planeta (WWF).

 


 

Fa dos dècades, només quedaven 90 exemplars de linxs ibèrics en la península Ibèrica. Gràcies als programes de reintroducció de l’espècie, el 2019 se n’han arribat a comptabilitzar 855 exemplars (dades del cens elaborat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic). Si continuen els esforços, el 2040 podrà ser una espècie lliure de perill.

La llibertat del linx ibèric en la nostra península s’ha vist molt limitada per la pèrdua del seu hàbitat natural, ja que està obligat a travessar carreteres i grans superfícies poc favorables per al seu desenvolupament i supervivència.

En la Declaració Universal pels Drets de l’Animal, aprovada per l’Organització de les Nacions Unides (ONU), se’ns recorda que «tot animal pertanyent a una espècie salvatge té dret a viure en llibertat en el seu propi ambient natural terrestre, aeri o aquàtic i a reproduir-se» (article 4).

 

Descàrregues


Fitxa Imprimir 2 L Imprimir 4 L

L
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z