Faula / Fitoplàncton

 

Faula: composició literària de caràcter narratiu, generalment breu i en vers, els personatges de la qual solen ser animals, i en la qual es desenvolupa una ficció amb què es vol donar un ensenyament útil o moral, sovint sintetitzada en una moralitat.

Fitoplàncton: algues unicel·lulars i cianobacteris fotosintètics que es troben surant en els 200 primers metres de profunditat. Són microorganismes autòtrofs que produeixen entre el 50 i el 85% de l’O2 que s’allibera a l’atmosfera cada any i alhora absorbeix el CO2, que serà transformat perquè puguen utilitzar-lo altres organismes vius (National Geographic).

 


 

El nàufrag i la mar (rondalla clàssica atribuïda a Esop).

Una vegada, un nàufrag va ser llançat a la vora d’una platja després d’afonar-se el seu vaixell. En arribar-hi, es quedà adormit per la fatiga, però no va tardar molt a despertar-se, i, en vore la mar, li recriminà que seduïra els hòmens amb la seua aparença tranquil·la per a, després d’embarcar sobre les seues aigües, enfurir-se i fer-los perir.

La mar, en sentir això, s’hi va acostar a ell i li va dir:

«No és a mi, sinó als vents a qui has de dirigir els teus retrets, amic meu, perquè jo sóc tal com em veus ara, i són els vents els que es llancen sobre mi inesperadament, m’alcen i m’enfureixen.»

Moralitat: mai no fem responsable d’una injustícia el seu executor quan actua per ordre d’altres, sinó els que tenen autoritat sobre ell.

 

Descàrregues


Fitxa Imprimir 2 F Imprimir 4 F

F
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z