Silvia Earle

Biòloga. Exploradora. Activista.
New Jersey, 1935

Sylvia Alice Earle és coneguda com la dama de les profunditats. Pionera en l’exploració submarina, va ser la primera dona que caminà pel fons de la mar, a 400 m de profunditat, i, a partir d’ací, va trencar totes les barreres. El 1964, va ser l’única dona entre setanta hòmens en explorar els fons marins de les illes Seychelles, i, pocs anys després, va ser la primera a participar en una expedició a les illes Galápagos i en aplegar sota la profunditat de la mar a llocs on mai abans ningú no havia estat.

Hui, amb més de huitanta anys, continua lluitant i treballant cada dia per uns oceans plens de vida. La seua iniciativa Mission Blue lluita infatigablement per a crear àrees marines protegides per a posar el focus mediàtic en la gran contaminació de les nostres mars. Cal tindre en compte que Sylvia Earle és filla d’una època en què la mar es trobava en unes condicions molt més favorables que ara. Durant els seus més de huitanta anys de vida, ha vist des de prop com la contaminació i la profusió de plàstics i fems en la mar estan acabant amb moltes espècies.

 

«Hui en dia, els nostres mars estan molt menys explorats que la Lluna, Mart o Venus. Tenim millors mapes d’aquests cossos celestes que dels fons oceànics.»

 

Silvia Earle

«Tenim un treball ingent per davant, però cal fer-lo, perquè el que és indiscutible és que un món sense oceans és un món sense nosaltres.»

Hem de recordar que fa molt pocs anys, el 2006, a penes un 0,65 % de les mars gaudia d’alguna mena de protecció. Hui en dia, afortunadament, gràcies a iniciatives com les de Sylvia Earle, aquest percentatge s’ha multiplicat.

Bàsicament, la seua missió és protegir els oceans, i, amb aquest fi, va crear els hope spots (punts d’esperança), que són llocs on es protegeix l’oceà, no només per a reconéixer-los com a llocs preciosos, sinó que també són punts crítics per a la salut oceanogràfica. Actualment, hi ha 116 hope spots o punts d’esperança al món.

    ESCRIU-NOS!

    I tu, què ens contes? T’agradaria participar en la nostra plataforma i parlar-nos de la persona o personatge que més t'inspira? Esperem els teus suggeriments!