Per a jugar |Biodiversitat | Observa des del teu jardí
Observa des del teu jardí
La vida s’amaga als racons més insospitats. Juga amb nosaltres i descobreix els elements amagats al jardí.
0 / 17
Taronger / llimera
Si tens espai a casa, no dubtes a plantar un arbre fruiter en el teu jardí, per exemple un taronger o una llimera. A més de la seua funció estètica, durant la temporada, regala uns fruits magnífics per a gaudir-ne, i la floració en desprén un aroma embriagador.
Papallona
Aquestos lepidòpters tenen una curiosa llengua anomenada espiritrompa, semblant a un mata-sogres, que despleguen per a alimentar-se del nèctar de les flors.
Les papallones són uns éssers que duen a terme una transformació increïble des que són larves en un procés anomenat metamorfosi.
És curiós que algunes d’elles només viuen unes poques hores, i així la reproducció es converteix en la seua única funció. I són tan boniques!
Granota
Tots els amfibis de la Comunitat Valenciana estan catalogats dins de la Llista Roja d’Espècies Amenaçades de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura).
Són animals vulnerables i, per això, és important crear tolles als jardins perquè tinguen els seus espais.
Pots posar un atifell molt gran obert perquè puguen pondre ous i humitejar-se la pell. S’alimenten de les larves de molts insectes.
Gos/Gossa
Són una gran companyia, empatitzen amb nosaltres d’una manera que connecten amb l’estat emocional de les persones quasi de manera immediata.
Resulta curiós que hi ha reconegudes més de quatre-centes races de gossos, i totes venen del llop (Canis lupus), així que són una de les espècies amb més diversitat.
Des de sempre ens han ajudat en moltes faenes del nostre dia a dia: acompanyat i guiant el ramat, caçant, rastrejant tòfones, com a gossos guia o de salvament...
Cuc de terra
Oxigenen la terra i la transformen, i així n’augmenten la qualitat. Com viuen baix de terra, són cecs, no tenen ni ulls, ni orelles, ni nas, i respiren a través de la pell. Sabies que són hermafrodites i que poden regenerar parts del seu cos?
Escarabat piloter
Tenen moltes subespècies i es poden trobar als jardins de quasi tothom.
La seua funció principal és aprofitar els excrements d’altres espècies, que a ells els serveixen d’aliment i també per a pondre els ous i distribuir-los per tot el territori com a adob per a la terra. Sabies que poden volar?
Compostador
Llança't al compostatge! Disminuiràs considerablement el fem en ta casa, aprofitaràs les restes orgàniques que generes a la cuina i a l’hort i, a més, obtindràs compost, un excel·lent adob per a les plantes i l’hort.
Pregunta'ns a nosaltres o, segurament, en el teu ajuntament t'informaran de com començar.
Dragó
És el gecònid de paret més gran d’Europa i és originari del Mediterrani, per la qual cosa és molt comú vore’l en les nostres cases.
Utilitzen els badalls i les zones humides de les cases per a viure.
Solen alimentar-se d’insectes que s’acosten a la llum artificial, i els cacen amb la seua llengua apegalosa.
Poden enfilar-se per les parets gràcies a una espècie de coixinets en les potes que actuen com a ventoses.
Caragol
La velocitat mitjana dels caragols és d’entre 1,3 i 2 cm per segon, és a dir, si un caragol es moguera sense parar, tardaria una setmana a recórrer 1 km.
Són vegetarians, o siga, mengen plantes, fruites i verdures, encara que alguns tenen instints carronyers.
No tenen dents, però raspen el menjar, i prefereixen aliments amb calci, com els espinacs, les bledes i els porros, per a enfortir la seua closca.
Aigua
L’aigua és un bé preuat i escàs: No el malbarates.
Si on vius plou poc, una bona idea és tindre depòsits (bidons i poals) per a guardar l’aigua de la pluja i poder utilitzar-la per a regar, llavar el cotxe o fer faenes domèstiques.
Abelles i vespes
Les abelles i les vespes són insectes voladors de color groc i negre, i les dues tenen agullons, per això moltes vegades les confonem. Si una abella et pica es mor en clavar-te l’agulló, mentres que la vespa té un agulló llis i pot picar nombroses vegades. A simple vista, la principal diferència entre unes i altres la trobem en la cintura de la vespa, part que separa el tòrax de l'abdomen, que és molt més pronunciada que en el cas de les abelles.
Esquirol
Són animals rosegadors i, com són tan àgils i esmunyedissos, una bona manera de rastrejar-los és per les restes de menjar que deixen.
Una pista infal·lible és trobar pinyes rosegades per terra, ja que les agarren per la punta i és l’única part que no es mengen.
Les seues dents no deixen mai de créixer, i per això estan constantment rosegant fruits xicotets, com pinyes, anous i castanyes: per a llimar-se-les.
Aranya
Les aranyes són unes grans depredadores d’insectes, i tixen la seua teranyina per a desplaçar-se i caçar les seues preses, que queden atrapades en elles.
També utilitzen la seua seda per a fer els capolls amb què emboliquen els ous.
La fibra de la teranyina és molt resistent perquè és capaç de suportar grans pesos i mantindre una gran elasticitat.
Marieta
Les marietes són coleòpters que pertanyen a la mateixa família que les panderoles, els escarabats o les lluernes.
Per tant, fan una metamorfosi completa (ou, larva i nimfa) abans d’arribar a l’edat adulta.
La majoria són carnívores insectívores i controlen plagues com els pugons, però hi ha altres que són vegetarianes.
Hotel d’insectes
Et preguntaràs, què és un hotel d’insectes? Molt fàcil: és un espai preparat que serveix perquè els insectes puguen refugiar-s’hi per a hivernar o pondre els ous.
Per exemple, els escarabats i les marietes poden hivernar, les abelles i les vespes solitàries poden pondre els ous, i les papallones troben un refugi per a arrecerar-se.
En general, els insectes estan en declivi; per tant, d’aquesta forma podem ajudar-los i alhora observar-los de prop.
Palmera / Morrut roig
Les palmeres són plantes fortes i resistents. No obstant això, des de fa alguns anys, tenen un enemic capaç d’acabar amb elles: el morrut roig, un coleòpter que en devora l’interior dels troncs. Si trobes un cuquet roig prop d’una palmera, dis-ho a un adult perquè puguen tractar-la correctament.
Carpobrotus edulis
Més coneguda com bàlsem, és una planta invasora que, encara que és molt vistosa perquè és exòtica, si es naturalitza, correm el risc que, en adaptar-se i estendre’s, destruïsca la biodiversitat natural de l’entorn i desplace altres espècies autòctones.
Enhorabona!
Els has trobat tots! Vols jugar més? T'animes a descobrir ara la biodiversitat que s'amaga observant des del teu balcó?