Observa des del teu balcó

Descobreix en aquest joc interactiu la biodiversitat que es pot observar des del teu balcó.

Passa el ratolí per aquesta il·lustració i descobreix els dotze elements que hem amagat perquè hi pugues aprendre aspectes interessants.

Eres capaç de trobar-los tots?

0 / 11
Cotorra de Kramer És un lloro originari d’Àfrica i el sud d’Àsia que es considera una au exòtica invasora en el nostre territori. Fan colònies molt grans que acaben desplaçant les nostres espècies autòctones. Com? Es barallen per a ocupar les cavitats dels arbres i expulsen altres animals que hi habiten, com xoriguers i rates penades.
Formigues És l’ésser viu que utilitzem com a exemple en parlar d’organització de comunitats. Les formigues formen grans colònies i distribueixen les tasques que han de dur a terme. Gràcies a eixa organització, poden construir ponts o transportar objectes molt pesats.
Rata Aquests rosegadors són éssers agressius i poden transmetre malalties. Són omnívors, és a dir, mengen de tot, per això en les zones urbanitzades s’alimenten de les nostres deixalles. La millor manera de controlar les poblacions de rates és reduir els residus incontrolats en els nostres municipis.
Gos/Gossa Són una gran companyia, empatitzen amb nosaltres d’una manera que connecten amb l’estat emocional de les persones quasi de manera immediata. Resulta curiós que hi ha reconegudes més de quatre-centes races de gossos, i totes venen del llop (Canis lupus), així que són una de les espècies amb més diversitat. Des de sempre ens han ajudat en moltes faenes del nostre dia a dia: acompanyat i guiant el ramat, caçant, rastrejant tòfones, com a gossos guia o de salvament...
Oroneta, roquer i falcia Es caracteritzen per fer migracions llarguíssimes sense posar-se en terra, a pesar que són molt xicotets. Són uns grans insectívors i, per tant, són els nostres millors insecticides.
Gat/Gata Convivim junts des de fa milers d’anys. Alguna vegada t’has preguntat per què viuen en les nostres ciutats i no en les muntanyes, com el gat salvatge? En l’antiguitat, es van acostar a nosaltres atrets pels rosegadors que abundaven en els llocs on emmagatzemàvem menjar, i, a poc a poc, s’han anat acostumant a la nostra presència, a buscar recer prop de les nostres cases i que els facilitem.
Teuladí Són aus passeriformes molt ben adaptades a les ciutats, cosa que ens permet observar-les amb detall. Per exemple, resulta molt fàcil diferenciar mascles i femelles, ja que presenten el que s’anomena dimorfisme sexual, que significa que els mascles tenen un aspecte més cridaner per a atraure les femelles en el període reproductor. Voràs que el mascle té algunes plomes marrons al cap i a les ales, i una espècie de taca negra al pit, mentres que la femella té colors més neutres.
Bicicleta Anar amb bici millora el to muscular, augmenta la capacitat pulmonar i enforteix el teu sistema cardiovascular, entre altres. A més de fer-te sentir feliç, al pedalar generes endorfines. Anant amb bici contribueixes a la mobilitat sostenible i ajudes a reduir la contaminació, i en els nostres pobles i les nostres ciutats cada vegada hi ha més carrils bici per a fer-ho amb seguretat.
Hort urbà Alguns dels cultius que millor s’adapten en un balcó són: rave, ceba, porro, encisam, carlota, tomata, pimentó, cogombre, espinacs, fava, maduixa i all. Quin t’agradaria tastar? És important mirar els mesos adequats per a sembrar cada planta i, abans de començar, tindre en compte el sol que rebran en el teu balcó.
Tomates cherry Si encara no t’has animat a tindre el teu propi hort al balcó, empre estàs a temps de fer-ho. Estar en contacte amb la terra i vore créixer el cultiu ajuda a connectar amb la natura. Pots començar amb una cosa senzilla, per exemple, unes tomates cherry. Les pots plantar amb llavors o amb plançons, i només necessiten un cossiol i de sis a vuit hores de llum directa al dia per a créixer.
Plantes aromàtiques Contenen olis essencials que els aporten eixe aroma característic i que actuen com a atractiu d’animals pol•linitzadors. Resulten ideals per a les zones enjardinades de la nostra ciutat, on podem trobar espígol, romer i calèndula, entre altres. No és aconsellable consumir-les directament, ja que poden estar tractades amb aigua de reg no potable, però sempre es pot gaudir del seu aroma.

Enhorabona!

Els has trobat tots! Vols jugar més? T'animes a descobrir ara la biodiversitat que s'amaga en el teu jardí?

Continua jugant