Banksy

Grafiter. Artista urbà. Provocador.

Qui és Banksy? Mentres escrivim aquesta biografia, encara no se sap realment. És una única persona o un col·lectiu d’artistes que treballen sota eixe pseudònim? Està entre els membres del grup de trip-hop Massive Attack? Periodistes, escriptors i investigadors de la universitat han tractat de revelar la seua identitat, que sempre ha semblat molt pròxima a aquest grup musical. S’han arribat a fer mapes de calor dels llocs on apareixia la seua obra, i coincidien amb concerts del grup en eixes dates, però no se sap del tot. Se suposa que és britànic de la zona de Bristol. Però, qui és realment Banksy? Potser, poc importa en realitat.

El que sabem és que els seus murals i grafitis es rifen en les subhastes d’art més importants del món. Els grafitis parlen de l’actualitat i s’autodestrueixen després d’haver-se venut per 1,2 milions de dòlars, com ocorregué recentment perquè el mateix artista havia col·locat una destructora de paper en el marc del quadre. Però el més important de tot: que agiten consciències. Denuncien la pobresa, la desigualtat, la guerra i l’opressió dels més poderosos contra els més febles. En aquest sentit, Banksy hauríem de ser tots.

Es poden seguir les obres de Banksy en el seu compte d’Instagram: https://www.instagram.com/banksy/

«No podem fer res per a canviar el món fins que el capitalisme col•lapse. Mentres això no passe, podem anar de compres per a consolar-nos.»

Napalm representa la imatge icònica de la fotografia presa el 1972 pel fotògraf Nick Ut d’una xiqueta corrent cremada per una bomba de napalm llançada pels EUA en la guerra de Vietnam, amb les mascotes de Disney i McDonald’s.
Meat Truck qüestiona el moment en què els animals deixaren de ser els nostres amics i passaren a ser simples mercaderies per a ser menjats.

 

Game changer. Recentement, el maig del 2020, a causa de la pandèmia de Covid-19, va aparéixer aquest mural de Banksy a l’Hospital de Southampton. Assenyala els verdaders herois de la pandèmia.

    ESCRIU-NOS!

    I tu, què ens contes? T’agradaria participar en la nostra plataforma i parlar-nos de la persona o personatge que més t'inspira? Esperem els teus suggeriments!