Imagina que tots els teus dies foren exactament iguals. T’alces de la mateixa manera, prens el mateix desdejuni, tens exactament el mateix apetit,la mateixa son, la mateixa set que ahir. Imagina a més que les persones que t’envolten foren exactament iguals que tu i tingueren exactament les mateixes necessitats. Imagina que ixes al carrer i han desaparegut els colors, les formes, les olors, els sabors, les textures, els sons. Tot és monòton, homogeni.

Això sembla una cosa exagerada, però és una cosa que està començant a ocórrer.

T’has adonat que consumeixes molts productes que sempre fan exactament el mateix gust?

T’has adonat que alguns espais naturals estan sent colonitzats per una única espècie vegetal?

Encara que semblen originals i exòtiques, hi ha espècies vegetals que destrueixen els ecosistemes i impedeixen que es desenvolupen altres espècies. Un ecosistema divers pot mantindre tota mena d’espècies animals i vegetals a més de protegir-se d’altres més invasives, la qual cosa ens garanteix una vida millor adaptada als canvis.

El terme biodiversitat va ser encunyat en 1986 de la combinació “diversitat biològica” i conté totes les espècies que formen un ecosistema. La Cimera de la Terra 1992 va reconéixer la necessitat de preservar el futur de la biodiversitat i va ser en el Conveni Internacional sobre la Diversitat Biològica en 1994 quan es va declarar el Dia Internacional de la Biodiversitat.

En realitat hi ha tres tipus de biodiversitat, la diversitat genètica (que té en compte totes les combinacions possibles de gens en tots els éssers vius), la diversitat d’espècies (que inclou totes les formes de vida possible que pot allotjar un mateix ecosistema) i la diversitat d’ecosistemes (que té en compte com, en funció de l’àrea geogràfica i de les característiques d’aquesta, es desenvoluparà un tipus o un altre d’ecosistema).

Conéixer bé els ecosistemes és el primer pas per a conservar-los. I per a això, hem de trobar un equilibri en l’explotació dels recursos que garantisca l’estabilitat i el funcionament dels ecosistemes.

    ESCRIU-NOS

    I tu, què ens contes? Et consideres una persona compromesa amb la sostenibilitat i t’agradaria compartir la teua experiència? Eres un ecoemprenedor? Esperem els vostres suggeriments!