S’anomena gastronomia l’art de preparar un bon menjar. També fa referència a l’estil de cuina d’una determinada regió.
D’altra banda, la sostenibilitat implica realitzar una activitat (per exemple, l’agricultura, la pesca o, fins i tot, la preparació d’un menjar) sense malgastar els recursos naturals i poder mantindre-la en el futur sense perjudicar el medi ambient o la salut.
El concepte de gastronomia sostenible implica la cuina que té en compte l’origen dels ingredients, com es cultiven o com arriben als mercats i finalment als nostres plats.
Algunes iniciatives de la Unesco per a fomentar la gastronomia sostenible són:
I si creem una xarxa d’escoles amb gastronomia sostenible? Som conscients que a les escoles no es menja tan bé com caldria, i ho veiem cada dia quan torna l’alumnat a casa i se’ls hi pregunta.
Tenim el poder de fomentar aquest tipus de gastronomia des de casa i des de l’escola, fent les següents accions:
Les nostres accions diàries poden aconseguir acomplir l’objectiu Fam zero, fent canvis en la vida quotidiana, a casa, en el treball i en la comunitat; fent costat al sector agrícola, als mercats locals i prenent decisions sobre l’alimentació; donant suport a la bona nutrició per a tots i totes, i lluitant contra el desaprofitament d’aliments.