S’anomena gastronomia l’art de preparar un bon menjar. També fa referència a l’estil de cuina d’una determinada regió.

D’altra banda, la sostenibilitat implica realitzar una activitat (per exemple, l’agricultura, la pesca o, fins i tot, la preparació d’un menjar) sense malgastar els recursos naturals i poder mantindre-la en el futur sense perjudicar el medi ambient o la salut.

El concepte de gastronomia sostenible implica la cuina que té en compte l’origen dels ingredients, com es cultiven o com arriben als mercats i finalment als nostres plats.

Algunes iniciatives de la Unesco per a fomentar la gastronomia sostenible són:

  • La posada en marxa de la Xarxa de Ciutats Creatives, i incloure-hi les de l’àmbit gastronòmic.
  • La promoció i l’ús d’energia neta als restaurants.
  • O donar a conéixer al públic en general els beneficis de la gastronomia sostenible a través de canals de televisió, exposicions culturals d’aliments, dirigits a la indústria alimentària i els agricultors.

I si creem una xarxa d’escoles amb gastronomia sostenible? Som conscients que a les escoles no es menja tan bé com caldria, i ho veiem cada dia quan torna l’alumnat a casa i se’ls hi pregunta.

Tenim el poder de fomentar aquest tipus de gastronomia des de casa i des de l’escola, fent les següents accions:

  1. Comprant de manera local i productes de temporada.
  2. Planificant els menús.
  3. Reduint els desaprofitaments alimentaris.
  4. Estalviant aigua.
  5. Reciclant i generant menys plàstic.
  6. Apostant per productes ecològics.

Les nostres accions diàries poden aconseguir acomplir l’objectiu Fam zero, fent canvis en la vida quotidiana, a casa, en el treball i en la comunitat; fent costat al sector agrícola, als mercats locals i prenent decisions sobre l’alimentació; donant suport a la bona nutrició per a tots i totes, i lluitant contra el desaprofitament d’aliments.

    ESCRIU-NOS

    I tu, què ens contes? Et consideres una persona compromesa amb la sostenibilitat i t’agradaria compartir la teua experiència? Eres un ecoemprenedor? Esperem els vostres suggeriments!