Què tenen en comú el punt més profund de l’oceà i la muntanya més alta del món, l’Everest? Malgrat estar entre els ambients més remots inaccessibles del planeta, els dos contenen xicotets trossos de plàstic d’activitats humanes a quilòmetres de distància.
D’ací ve que la temàtica d’enguany siga per un planeta #sensecontaminacióperplàstics.
https://www.worldenvironmentday.global/és
Els plàstics representen el 85% per cent del total de les deixalles marines. El fem marí es troba en quantitats cada vegada majors al llarg de les nostres costes i estuaris, en corrents, enmig de l’oceà, en illes remotes, en gel marí i danya tots els hàbitats on es troba.
Durant els últims 70 anys, el plàstic, un material increïblement mal·leable, versàtil i durador, es va infiltrar en el mercat i va impregnar aparentment tots els racons i clevills de la Terra. Els plàstics poden oferir beneficis importants, des de dispositius mèdics que salven vides fins a l’emmagatzematge segur i durador d’aliments. No obstant això, els plàstics innecessaris i evitables, en particular els envasos i els articles d’un sol ús, contaminen el nostre planeta a un ritme alarmant. Dècades de creixement econòmic i l’augment en la dependència dels plàstics d’un sol ús han donat lloc a un torrent de deixalles no gestionades que s’aboquen en llacs, rius, entorns costaners i, finalment, a la mar, la qual cosa desencadena una sèrie de problemes.
El nou informe de l’ONU adverteix que, llevat que controlem el nostre problema amb els plàstics, d’ací a 2040 tindrem 50 kg de plàstic per metre de costa a tot el món.
És hora d’unir esforços per a canviar el rumb del fem marí i la contaminació plàstica mitjançant la implementació de les moltes, grans i xicotetes, solucions disponibles, amb urgència, innovació, compromís i responsabilitat.
Vols formar part del canvi?
Descarregar cartell ací