El 5 de març de 1998, es va celebrar la Primera Conferència Internacional de l’Eficiència Energètica a Àustria, que deixava constància de l’important que és prendre consciència de l’ús que fem de l’energia i les seues conseqüències per al planeta. Hui és un bon dia per a reflexionar sobre l’abús que fem de combustibles fòssils i conscienciar-nos per a prendre decisions energètiques més eficients en el nostre entorn i amb la nostra butxaca.
Eficiència energètica és aconseguir la mateixa energía amb el menor consum possible. Estem parlant d’energia que s’utilitza tant per a il·luminació , com a desplaçament o confort tèrmic. Eficiència energètica implica “estalvi energètic” es a dir gastar menys energia per a la mateixa acció.
Una vegada tenim aquest concepte clar, hem de passar a l’acció. Xicotetes accions en el dia a dia, poden suposar un bon estalvi a final de mes i un gran canvi en un any. En el cas d’il·luminació, aconseguim la mateixa il·luminació i gastem menys si fem servir bombetes led, si creen espais més lluminosos, si planifiquem les hores que tingues més llum per a realitzar accions que requerisquen aquesta. En el cas de desplaçament podríem ser més eficients, en cas de fer servir vehicles de transport compartit així com per a confort tèrmic, regulant la temperatura, amb aire condicionat a 27º i la calefacció a 19º o tancant les portes per a minimitzar les fugides de calor i fred.
És molt important diferenciar entre “estalvi energètic” i “estalvi en la factura” perquè aquests dos conceptes no tenen per què estar relacionats. Estalviar en la teua factura, és que et cobren menys euros per l’energia que consumeixes. Existeixen companyies que et cobren menys diners en funció de la franja en què consumisques aquesta energia. Triar bé és rellevant, però un pas previ seria dissenyar adequadament els nostres habitatges. Moltíssimes famílies no arriben als mínims necessaris per a tindre aïllades els seus habitatges i aquesta situació se’en diu “pobresa energètica”.
Si tens una casa orientada al sud, segur que gaudeixes tot el dia de llum natural. Quina meravella!! Però a més si planifiques quan llavar i tendir la roba ( per a aprofitar aquesta llum natural) evitaràs utilitzar l’assecadora.
I per a rematar seria interessant que l’energia fora d’origen renovable, que és la produïda mitjançant recursos renovables, com l’energia eòlica, la hidràulica, la solar i la biomassa.